Политолог пред Lupa.bg : Бизнес лобита раждат екзотични коалиции

У нас
16:45 - 23 Август 2019
3614
Политолог пред Lupa.bg: Бизнес лобита раждат екзотични коалиции

„Все по-често ще ставаме свидетели на създаването на всякакви екзотични коалиции. Те се формират по логиката на близостта на интереси на местно равнище. Вече имаме заявки за раждането на странно обединение – това между Първанов и ГЕРБ, което ще се появи на бял свят заради бизнес мераци”. Това заяви пред Lupa.bg политологът Страхил Делийски по повод заявката на Първанов, че ще се коалира с ГЕРБ на местните избори в община Ковачевци.

„Няма нито една точка в програмите на ГЕРБ и АБВ, която да ги сближава. Но това не е прецедент. Тепърва ще наблюдаваме съюзяването на идейно противоположни партии. Партии има само в парламента, на место те не съществуват. Има абревиатури, които се ползват за консумиране на публичен общински ресурс”, коментира Делийски.

„ГЕРБ трябва да си осигурят на живот и смърт оставането в местната власт, защото има проблеми на национално равнище. Това е обяснението за коалирането с АБВ. ГЕРБ трябва да си гарантират лоялността на част от собствените си хора, тъй като са привърженици на Цветанов. Също така част от тези хора са по един-два мандата в Общинския съвет или пък са на кметски позиции. Те ще имат желание да се еманципират и да търсят политическа изява другаде”, посочи политологът. 

По думите му, БСП също ще опита да направи коалиции, които за обществото ще са абсурдни. Те са разединени въпреки бодряшките заявки от "Позитано". „Много е вероятно част от сърдитите от БСП да потърсят политическа кариера на друго място”, предполага Страхил Делийски.