Политолог пред Lupa.bg: Китай и САЩ ще дрънкат оръжия?

Всички ще бъдем потърпевши, смята Тончо Краевски

Топ
18:12 - 19 Май 2020
3031
Политолог пред Lupa.bg: Китай и САЩ ще дрънкат оръжия?

Продължава присъствието на американски кораби в Южнокитайско и Жълто море и в Тайванския проток. Целта е стратегическо надмощие. Ако отношенията с Китай ескалират до военен конфликт, всички ще бъдем потърпевши. За това предупреди пред Lupa.bg. политологът Тончо Краевски.

По думите му конфликтът започва от Атлантическия океан. „Още миналата седмица по повод Гренландия имаше размяна на реплики на посланиците на Китай и САЩ. Тези дни напрежението се засили заради провокация на US-моряци. На 15 май в Туитър излезе публикация на американския тихоокеански флот, от която стана ясно, че екипажът на техен боен кораб на палубата е изписал числото 115. Това от една страна са дните, прекарани в морето, но от друга – е намек за броя на морските мили, които ги делят от брега на Китай”, обясни анализаторът.

Утре предстои реч на тайванската президентка Цай Инуън по повод преизбирането й за втори мандат. Тя има недвусмислена политика по отношение на Китай -  опитва да се дистанцира от Китай и да се сближи със САЩ. „Американските кораби й идват на помощ в този момент", отбеляза Тончо Краевски.

По думите му американското военно присъствие в Жълто море ще продължи дори Тръмп да слезе от власт. Неговият опонент Джо Байдън има същите амбиции по отношение на Китай.