Политолог пред Lupa.bg: Коалиционните партньори разпъват Кирил Петков на кръст

Политика
17:31 - 09 Март 2022
7174
Политолог пред Lupa.bg: Коалиционните партньори разпъват Кирил Петков на кръст

В момента няма риск за правителството на Кирил Петков. Коалиционните партньори предпочитат да са във властта, отколкото да се явяват на нови избори. Иначе премиерът изглежда сякаш е разпънат на кръст. Той държи линия, която е доста различна от тази на „Демократична България“ и на „Продължаваме промяната“. Опитва се да удовлетвори исканията и на едните, и на другите, което може да навреди на популярността му.

Това заяви пред Lupa.bg Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института по философия и социология при БАН.

Социологическите изследвания показват, че освен ПП останалите формации в коалицията губят одобрение. За тях е рисковано да се явяват на нова поправителна сесия след това, което се видя в края на миналата година, когато резултатите на „Има такъв народ“ бяха разочароващи, както и на БСП.  

„Интересно е какво се случва с партия „Възраждане“. Костадин Костадинов е много активен напоследък. Конфликтът Русия-Украйна доста поляризира обществото. Социолозите казват, че феновете на Путин намаляват, но от друга страна се втвърдява ядрото на тези, които го харесват. Това може да даде тласък на партията на Костадинов. Освен това загряват и други проекти – последните месеци Стефан Янев се показва в една изненадваща за много хора светлина. Виждахме го като изпълнител на волята на президента Радев. Сега той не отрича, че ще оглави политически проект, който ще бъде хем с едните, хем с другите. Неговите симпатии са насочени, ако не лично към Путин, то към Русия. Мая Манолова също готви изненада“, посочи Чолаков.

„Един проблем е на път да падна от плещите на премиера Петков – коронакризата. Обедняването на хората обаче е световен проблем, който тепърва ще видим в България как ще се реши“, каза още политологът.