Политолог пред Lupa.bg: Шегата на Божков с подарените акции е за сметка на премиера

Ексклузивно
11:37 - 13 Май 2020
11034
Политолог пред Lupa.bg: Шегата на Божков с подарените акции е за сметка на премиера

"Ходът на Васил Божков с акциите на Левски не може да доведе до предсрочни избори.  Той обаче е много добре намерен, защото значителна част от феновете на отбора смятат, че атаката срещу бизнесмена е атака срещу Левски. По този начин държат отговорен за кризата с тима премиера Борисов". Това заяви пред Lupa.bg Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН по повод връчването на акциите на хазартния бос на министър-председателя.

„Шегата на Божков с подарените акции е за сметка на премиера. Пиарката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова доста бързо реагира. Успя да обърне нещата, като заяви, че поведението на бизнесмена е несериозно и премиерът не приема подаръка. Това обаче не променя факта в очите на сините фенове, че Борисов носи отговорност за състоянието на отбора”, посочи политологът.

„Не смятам, че Божков е чист и неопетнен, но е очевидно, че той от години се е ползвал с доверие от властимащите и е бил в лобистки отношения и с финансовия министър Владислав Горанов и с управляващите независимо от партийната им принадлежност. Атаката срещу него не омаловажава факта, че в продължение на години Божков и управленци са сядали на една софра”, отбеляза доц. Чолаков.

По повод намерението на премиера да намали ДДС-то за туризма, политологът коментира: „Борисов вчера заяви, че ако Горанов не е съгласен с намалените данъчни ставки, може да си подаде оставката. Това е намек на министър-председателя, че заради финансовия министър кабинетът търпи щети. Година преди редовните парламентарни избори премиерът не би тръгнал да сменя финансовия си министър, но не бих изключил да има подмяна на бушоните през лятото”.