Политолог пред Lupa.bg: Участието на Слави Трифонов в новото управление е под въпрос

Политика
16:40 - 07 Май 2021
7457
Политолог пред Lupa.bg: Участието на Слави Трифонов в новото управление е под въпрос

Единадесети юли е добра дата за избори. В началото на летния сезон е. Не за първи път ще правим тогава избори. Независимо от структурата на представителството на новия парламент много по-вероятно е този път да има кабинет. Това прогнозира пред Lupa.bg политологът Страхил Делийски.

„Изборите не са начало, те са краят на един политически цикъл. Сега сме в ситуация на безкраен финал на модела. Опасявам се, че част от партиите си мислят, че черпят легитимност по силата на присъствието си в този безкраен финал. За да получат доверие и гласове, ще трябва да кажат какво ще бъде новото начало. Струва ми се, че има масово очакване следващият парламент да излъчи работещо мнозинство и кабинет“, посочи Делийски.

„На този етап заявките и поведението на Слави Трифонов говорят, че той и партията му не са субект, който иска да участва в управлението. Очаквам някаква динамика заради това, че направиха първа стъпка – явиха се на избори. Сега и очакванията към тях също ще бъдат променени. Не мога да прогнозирам дали ще останат на равнището да разбутат политическата система или ще направят следващата стъпка - да се превърнат в същинска политическа партия.

Партии като „Има такъв народ“ ги има навсякъде в Европа. Те са функция на изгубеното доверие в политическия елит, на намаляващата легитимност на либералната демокрация като цяло. Те са симптоми за тежки проблеми на либералната демокрация. Вероятността „Има такъв народ“ да се систематизира е 50:50. Никой не знае реалния интерес, който стои зад тази партия отвъд чисто популисткото  - „добрия народ срещу корумпирания елит“, посочи Делийски.

"Партиите в 45-ия в парламент не тръгнаха да търсят възможност за консенсус и разбирателство, а призоваха: „Давайте, да сваляме лошото управление“. При това положение нямаше как да направят правителство, защото то се прави на базата на позитивни политически предложения. Ако на следващите избори не се ориентират към позитивни политически предложения – от типа какво ще правим, как ще изглежда България без Борисов, по-добре да не правим избори“, каза още политологът.