Политолог: Протестите ще продължат, докато падне правителството

Разумно е да очакваме нов политически субект, заяви Слави Василев

Политика
09:18 - 04 Август 2020
3946
Политолог: Протестите ще продължат, докато падне правителството

„Протестите ще продължат, докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро”, заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Слави Василев. По думите му исканията на протестиращите да има коренна промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени. „Разумно е да очакваме появата на нов политически субект”, поясни Василев.

„Вече виждаме по-рехави протести. Недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора”, каза социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

Според нея ни очаква много шарен парламент. „Вече въпросът е кои политически сили ще съставят следващото правителство. ГЕРБ няма как да станат трета политическа сила. Те са вече 10 години в управлението, имат твърд електорат, държат местната власт. Виждали сме ги няколко пъти да влизат в коалиция с Реформаторския блок или с „Обединени патриоти”. Може да има правителство на малцинството, може да има правителство, подкрепено от други политически сили, може да има управление между ГЕРБ и БСП. Възможно е двете партии да се обединят, за да се борят кризата, може да има анти-ГЕРБ фронт, който да управлява.  Всичко е възможно”, поясни Славкова. Според нея президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа формация.