Политолог: Службите се ползват за саморазправа с политически опоненти

Няма да произлезе нищо от записа с премиера Борисов, предположи Христо Панчугов

Политика
17:33 - 20 Юни 2020
2169
Политолог: Службите се ползват за саморазправа с политически опоненти

"Политически диалог отдавна няма, снимките с премиера не носеха политическо послание, видя се, че всеки може да стигне до министър-председателя. Проблемът е какъв точно стил на живот има премиера, за да позволява такива снимки. НСО не може да опази премиера от собствения му личен живот." С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" политологът Христо Панчугов.

"Човекът, снимал Бойко Борисов в тази поза значи, че или хората от НСО са го снимали, или някой близък до премиера в интимните моменти, го е снимал, но е интересно с какъв интерес. Това е само напомняне", отбеляза той.

Това просто ще остане в публичното пространство. Няма да произлезе нищо и от този запис. Българските служби се ползват за саморазправа с политически опоненти, за компромати, историята им е създала такова очакване, че обществото няма да се довери на тези снимки. Най-големият проблем, който аз виждам, е разпадът на институциите. Това е поредното разсейване от голямата тема. Не стана ясно вземали ли са пари от Божков българските министри", заяви гостът.

"Виждаме размяна на обвинения между премиера и президента. След като налагаше вето, после не продължаваше със стъпките си. Радев се ползва с голямо доверие заради мажоритарния вот, дава усещането за голяма значимост", коментира Панчугов. 
 
"Президентът няма истински контрол върху българските служби, но има право да получава информация от тях. Пламен Узунов следва да бъде отстранен, ако се докаже вината му. Това повдига въпроса за липсата на професионализъм в институциите, редовната смяна на генералите в НСО, отдавна е по-важно да си лоялен и верен, отколкото да си смислен професионалист. Все още не знаем как изглежда като политическа инициатива свалянето на доверието от правителството. Радев и скандалите около жена му показват, че е част от същата схема", завърши Христо Панчугов.