Политолог: Тръмп няма да успее да оспори изборните резултати

Новини
09:59 - 09 Ноември 2020
2483
Политолог: Тръмп няма да успее да оспори изборните резултати

Ще бъде изключително трудно за американския лидер да докаже изборна измама, заяви Андрей Коробков, професор по политически науки в университета в Тенеси, пише БГНЕС.

Опитите на американския президент Доналд Тръмп да оспори резултатите от преброяването на гласовете в съда вероятно ще бъдат неуспешни, тъй като ще бъде изключително трудно за него да докаже преднамереност и измама. Това мнение сподели в интервю с кореспондент на ТАСС, професор Коробков.

„Мисля, че за Тръмп всичко е приключило", отбеляза експертът, коментирайки резултатите от президентските избори в САЩ. „Защото е много трудно да се докаже измама в тази ситуация".

Както отбеляза професорът, Тръмп и неговите адвокати най-вероятно могат да се опитат да привлекат общественото внимание върху факта, че е имало „мъртви души “, тоест бюлетини са били изпратени от името на хора, които вече са починали, които отдавна са напуснали страната или просто не са гласували. Ако е възможно да се съберат доказателства, че това е достигнало мащаб, който може да промени резултатите от гласуването значимо, може да се стигне до някакви съдебни решения, смята политологът.

„На проведените избори много американци гласуваха по пощата. Както заяви експертът, при този метод „процедурата за проверка на самоличността на избирателя е много по-формална, отколкото когато човек дойде в избирателната секция. Но ще бъде много трудно да се докаже, че е имало масови нарушения при преброяването на тези гласове и че това е целенасочена политика. И в това е проблемният характер на позицията на Тръмп", каза Коробков.

„За да може съдът да вземе решение, той трябва да получи не само аргументи, но и факти, потвърждаващи, че измамата на изборите е достигнала до такъв мащаб, че може да промени резултата им“, добави експертът.