Политолог: ВМРО влиза в предизборен режим

Тази криза е вредна за нови политически формации, казва Стойчо Стойчев

Политика
11:49 - 22 Април 2020
1527
Политолог: ВМРО влиза в предизборен режим

ВМРО навлиза в режим на предизборна кампания и ще търси дистанциране от ГЕРБ. Това в България е работеща стратегия, сега ще се говори, че те предлагат хубави решения, а ГЕРБ не ги приемат. 

Това прогнозира пред Bulgaria on air политологът доц. Стойчо Стойчев по повод провала на вчерашното извънредно заседание заради липса на кворум. 

Според него избирателната ни система предполага именно коалиционно управление, но в момента - въпреки че кабинетът е коалиционен - било ясно кой носи политическата отговорност.

"В условия на извънредно положение последното, което ни трябва, е парламентът да потъне в безсмислени дебати", коментира политологът. 

Той обясни, че такъв тип кризи обикновено консолидират подкрепата за управляващите партии, тъй като се търси едно голямо национално усилие.

"Тази криза е вредна за нови политически формации, а парламентарно представените партии ще затвърдят позициите си", смята Стойчо Стойчев.

Той е на мнение, че в момента публичното пространство е препълнено с информация и брифинги, които дават изчерпателна информация за мерките срещу коронавируса. По тази причина парламентарен дебат по този казус не би донесъл нищо. "Въпросът е оттук насетне дали да се губи време в подобни препирни или да се действа по-конструктивно", каза още Стойчев.