Политологът Георги Киряков: Сметките на Цветанов са му криви

Политика
12:10 - 28 Октомври 2020
6033
Политологът Георги Киряков: Сметките на Цветанов са му криви

Изключително малка, да не кажа никаква е вероятността Цветан Цветанов да попадне в следващия парламент. Цветанов е производно на Борисов. И сега, когато вече не е, няма никакъв потенциал за каквото и да е електорално постижение.

Това обясни пред Lupa.bg политологът Георги Киряков, потърсен за коментар по повод рекордно бързата регистрация на неговата партия „Републиканци за България” вчера. 

„Цветанов в момента е в статистическа грешка и сметките му са изключително криви. Той беше силен, когато Бойко Борисов беше над него, защото той му даваше властта и инструментите, с които галеше по главата или тормозеше хора”, добави Киряков.

На въпрос откъде тогава идва убедеността на бившия втори в ГЕРБ, че на предстоящия вот той ще получи 500 000 гласа от избирателите, политологът отговори така:

„Няма новопартиец, който да не използва този речник! Той не може да каже – като гледам социологията, ние нямаме никакъв потенциал, по-добре да зарежем тая работа… Затова измисля някаква число – примерно 500 000, но изобщо не си дава сметка, откъде ще ги вземе”.

Киряков беше категоричен, че Цветан Цветанов е част от проблема, а не част от решението и точно затова не получи покана от „Отровното трио” за преговори вчера.

Конфигурацията между Отровното трио, Слави Трифонов и Мая Манолова обаче е идеалната комбинация за избори на извънпарламентарни субекти, убеден е политологът.

Той обясни, че даже няма нужда Отровното трио да сформира нова партия. „Ако успеят да се сплотят до изборите и да се разберат за прилични избираеми места, ще се реализират”, коментира политологът.

„Мая Манолова няма потенциал сама да влезе в парламента и търси ракета-носител, която да я изведе до властови позиции. Слави Трифонов е идеалният партньор в това отношение. А Отровното трио, като основните лица на протеста, ще успеят да привлекат много протестен вот. Най-много протестен вот обаче привлече Слави Трифонов, въпреки че нямаше присъствие и позиция на самите протести”, каза още Киряков.

Политологът не изключва възможността след предстоящите избори ГЕРБ отново да се добере до властта и да състави кабинет.

„Всички опортюнисти, които стоят в ГЕРБ заради облаги, власт, позиции, бизнес - ще стоят там, докато ГЕРБ не се срине до статистическа грешка”, обобщи Георги Киряков.