Политологът на Нинова се ожали: Изпратиха ми данъчни

Служебното правителство е фашизоидно, бесен е Калоян Методиев

Политика
16:36 - 03 Декември 2022
6454
Политологът на Нинова се ожали: Изпратиха ми данъчни

ГЕРБ няма да успее да сформира правителство. Това прогнозира политологът Калоян Методиев в предаването "Офанзива" по Нова нюз. "Демократична България" са разкъсвани между прагматизма да участват в правителство и да отидат на избори, които може да са пагубни за тях, коментира той.

А по повод заявката на "Продължаваме промяната", че ще се откажат от намерението си да предложат правителство на малцинството с втория мандат, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, близкият до Корнелия политолог обясни, че явно за тях е по-важно да се спре връщането на балансираното гласуване от държавата.

Намерението на ПП е да върнат мандата веднага, за да може, когато президентът наложи вето на Изборния кодекс, да няма време парламентът да го преодолее, затова са се забързали толкова, коментира още политологът. На въпрос ще наложи ли вето президентът, той отговори: Всичко очаквам.

Не е възможно хартиената коалиция да прерасне в нещо повече, категоричен бе Методиев. Той обясни, че в момента в НС не може да се говори за коалиции, а за плаващи мнозинства.

Каквото и да е редовно правителство ще е по-добре за страната от служебното, което е катастрофално. То е антисоциално в икономиката и фашизоидно в политиката, коментира още бившият шеф на кабинета на Корнелия Нинова като вицепремиер в правителството на Кирил Петков.

Методиев се оплака, че са изпратили на него и жена му пълна данъчна проверка. Мислят си, че чрез институционален тормоз ще ми затворят устата. Ако има и други критици на управлението, които в момента са обект на тормоз от страна на държавните институции, да излязат и да говорят.

По повод отказът на Нидерландия да пусне България за Шенген, Методиев обясни, че в момента България се превръща в анклав, след като я отцепват.

Това е абсолютен външнополитически провал, за първи път ние да останем на такова разстояние зад Румъния и някой трябва да понесе отговорност, категоричен бе политологът. Със сблъсък с ЕС ли ще излезем от тази ситуация или с политика и разговори, попита той.

По повод отношенията между ПП и Радев днес, след като хората на Кирил Петков предложиха промени, с които орязват влиянието на президента в спецслужбите, Методиев каза: Той ги създаде като политически проект и 3 месеца по-късно започна да ги унищожава. По примера на БСП. ПП заявиха, че отношенията се развалили в момента, в който са му пипнали хората в газовите дружества.

Политологът коментира и сбирката на левите формации във вторник, на която се обсъждаше създаването на нов ляв блок.

"Или те лъжат, или Маркс лъже - имаше толкова тежки милионери, че се учудвам как обясняват на левите избиратели социалните политики. Това е политически рекет - зад повечето не стоят и по двама души, а искат да се обединят и поставят условия към Нинова.

Политически рекетьори, които си търсят депутатски места. Да предложат свой проект и да увлекат хората, а не да паразитират върху друга партия", заяви той.