Политолози: И двете последни партии на прехода – ДПС и БСП, си отиват

Около това мнение се обединиха доцент Татяна Буруджиева и Георги Киряков

Актуални новини
20:33 - 30 Август 2024
3140
Политолози: И двете последни партии на прехода – ДПС и БСП, си отиват

И двете последни партии на прехода – ДПС и БСП, си отиват. Около това мнение се обединиха в „Интервюто в Новините на NOVA” политолозите доцент Татяна Буруджиева и Георги Киряков, коментирайки сътресенията в ДПС и БСП през изминалата седмица. 


"Един вътрешнопартиен конфликт между две изключително важни, разбира се, за партията ДПС фигури, не би трябвало да вълнува цялото общество. И не би трябвало да заема толкова медийно време и да му отделяме толкова голямо внимание. Но заради ред причини това се случва. Трябва да се фокусираме, както и партиите трябва да излязат на този терен - върху основните проблеми на държавата. А не върху основните проблеми на ДПС и кой ще наделее във войната между "бащата и сина", както се наричат", коментира Киряков трусовете в Движението за права и свободи и войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

"Замислих се, че 35 години от живота ми са прекарани в това да отговарям на въпроса: "Какво мисли Доган? Какво ще каже Доган?". В крайна сметка, Доган вече не е този Доган, който беше. Но за мен по-важната теза е, че ДПС вече никога няма да бъде онова ДПС, което беше ДПС на Доган, заради когото 35 години си говорихме. С онази тежест и представителност", посочи Буруджиева. 

По думите ѝ ДПС "на тези избори няма да бъде едно". "И то даже не знам дали въобще ще има ДПС. Не знам как ще е се случи регистрацията. Но най-вероятно ще имаме други субекти. Двете последни партии на прехода - ДПС и БСП, си отиват. И ще видим дали ще се трансформират, как ще се развият. Те вече не са тези партии, които бяха от 90-та година насам", категорична е доцент Буруджиева. 

Според Киряков "трусовете в БСП са си един съвсем предвидим разпад". "Такъв какъвто сме наблюдавали в десницата със СДС през годините. И всички тези паралели, които бяха правени с това нещо, се оказат абсолютно верни. Ще се стигне до там някъде, някога, ако се създаде ляв ГЕРБ, ако мога така да се изразя, БСП да стане тире след този ляв ГЕРБ", коментира той трусовете в БСП.