Полк. Димитър Недялков: Последните думи на майор Терзиев са записани

Общество
09:04 - 25 Юни 2021
8010
Полк. Димитър Недялков: Последните думи на майор Терзиев са записани

"Нарушената херметизация и скъсаният лентов кабел на черната кутия на падналия МиГ-29 не са добра новина. Намаляват шансовете за извличане на цялата информация.“

Това каза пред Би Ти Ви полк. Димитър Недялков - преподавател във Военната академия "Г. С. Раковски", след като стана ясно, че информацията не е разчетена заради тези нарушения в устройството.

Последните секунди от полета на майор Терзиев са най-важни, добави той.

Недялков обясни, че последните думи на загиналия по време на мисия летец са записани и се обследват.

„Черната кутия съдържа данни за работа на системите, действията на пилота, срещата с водната повърхност, как са натискани копчетата, всичко, свързано с действията на летеца“, обясни специалистът.

Според Недялков подобен тип полети с изтребители над водна повърхност са много сложни.

„Последните моменти са ключови в подобна ситуация, много сложни са полетите над нощно море. Имаше заключения в подобна катастрофа в Япония – експертите завършиха с репликата - никой не е застрахован при подобна ситуация, а става дума за опитен майор. В разследването тогава участват и американски експерти“, обясни той.

Недялков не пожела да говори за версии, но изрази мнение, че при подобна сложна ситуация е възможно объркване особено при гладко море. Той смята, че взрив не е имало, а машината се е разпаднала при допир с водната повърхност.

„Версии има много, в полети над море пространствената ориентировка е много важна. Имаме и най-коварното море в случая – равно, гладко море, което е изключително важно и „лъже“ до голяма степен пилотите. Сложността на ситуацията, това е важно да се каже“, обясни преподавателят във Военната академия "Г. С. Раковски".