Полк. Миленски продължава да тика България към проблем: Да изпратим оръжие на Украйна!

Свят
08:29 - 16 Март 2022
6567
Полк. Миленски продължава да тика България към проблем: Да изпратим оръжие на Украйна!

Най-важното, което България трябва да направи, е да окаже военна помощ на Украйна - с оръжие и боеприпаси. Това поиска о.р. полк. Владимир Миленски от Атлантическия съвет.

Когато съседът ви е нападнат, не трябва да му пращаш носни кърпички да си бърше сълзите, а да му помогнеш със сила. От военно-техническа гледна точка е абсолютно задължително. От морална гледна точка - също, категоричен бе експертът.

Според него няма нищо лошо да се изпратят и МиГ-овете ни, защото от тях нямало полза, те можели да летят само в мирно време. В момента по данни на МО те летят между 5 и 35 часа на година, а трябва да имат 120 часа минимум.

Същото е положението и във военноморския флот. По документи корабите ни трябва да имат 108 дни в морето, а някои от нашите имат само по 14 дни, критикува Миленски в ефира на Нова телевизия.

Същото е и със сухопътни войски - те трябва поне половин година да са на бойния полигон с всички степени на бойна подготовка. Един нормален съвременен боен батальон, за да постигне бойна готовност - това отнема 3-4 г., обясни той.

След като виждаме какво е състоянието на военните ни сили, трябва ни помощ, каза той.

Няма спор - Русия беше изоставена и от най-близките си съюзници, дори с гласуването "въздържал се". Русия няма как да спечели нито тази война, нито мира. Русия просто е от грешната страна на историята и този път. Няма как целият свят да е срещу теб и да спечели. Можеш да спечелиш кратковременни битки, но не и войната, каза още Миленски.