Половин милион деца прогони войната от Украйна

УНИЦЕФ сочи, че 17 са убити, а 30 ранени, но броят им вероятно е много по-голям

Новини
16:53 - 04 Март 2022
2234
Половин милион деца прогони войната от Украйна

Най-малко половин милион деца са били принудени да напуснат домовете си в Украйна от началото на руската инвазия преди седмица. Това сочат последните данни на УНИЦЕФ.

Организацията предупреждава, че хуманитарната криза скоро може да се превърне в "една от най-големите бежански кризи в Европа след Втората световна война".

По данни на Агенцията на ООН за бежанците над 1 милион души са избягали от Украйна през последната седмица.

УНИЦЕФ посочва, че най-малко 17 деца са убити, а 30 - ранени. Опасенията обаче са, че истинският брой на загиналите деца е "далеч по-голям".

Съгласно доклада стотици домове са били повредени или разрушени, а училищата, сиропиталищата и здравните центрове са претърпели "сериозни щети".

Стотици хиляди украинци нямат достъп до безопасна питейна вода поради повреда на водната инфраструктура в страната, а мнозина не могат да полагат адекватни грижи за здравето си.

Агенцията заяви, че работи с партньори, за да помогне на уязвимите деца и семейства да получат "основни услуги, включително здравеопазване, образование, защита, вода и канализация".

УНИЦЕФ съобщава, че са необходими 276 милиона долара за подпомагане на хората в Украйна, както и допълнителни 73 милиона долара за подпомагане на деца в съседни страни.

"Няма въоръжени операции от такъв мащаб, които да не водят до нараняване на деца. Последствията ще бъдат трагични", заявява Афшан Хан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Според него единственият изход от трагедията, която се разиграва в Украйна, е конфликтът да приключи.