Половин Сърбия вече е ваксинирана

Новини
13:37 - 11 Юли 2021
1746
Половин Сърбия вече е ваксинирана

Към момента 48,6% от възрастното население на Сърбия са получили ваксина срещу коронавирус. Сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи това в неделя по сръбската обществена телевизия, цитирана от TACC.

"В момента 48,6% от възрастните са ваксинирани", каза премиерът, отбелязвайки, че имунизацията през последните седмици е "трудна и бавна". "Страхувам се от следващата вълна на пандемияta", подчерта премиерът, призовавайки гражданите да се ваксинират по-активно.

Премиерът заяви, че на 1 август Кризисният щаб за борба с коронавируса към правителството на Сърбия ще направи препоръки към населението за необходимостта от приема на третата доза от ваксината.

На сръбските граждани се предлага избор между ваксини на американската компания Pfizer, китайската фармацевтична корпорация Sinopharm, британско-шведската компания AstraZeneca, както и руската „Спутник V“. Ваксината от Руската федерация е най-популярна сред населението. Както каза посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански, около 85% от сръбските жители, записали се за ваксинация, са посочили, че биха искали да бъдат ваксинирани със „Спутник V“.