Половин Украйна остана без мобилна връзка

Украйна
14:59 - 12 Декември 2023
2281
Половин Украйна остана без мобилна връзка

Срив в работата на най-големия мобилен оператор в Украйна "Киевстар" настъпи сутринта на 12 декември и доведе ако не до парализа, то до много сериозни инфраструктурни проблеми в цялата страна. Повече от 24 милиона жители на Украйна са абонати на "Киевстар", тоест повече от половината от нейното население, информира Би Би Си.

Във вторник сутринта се оказа, че абонатите на този оператор са изчезнали телефонните услуги и мобилният интернет. Абонатите на "Киевстар" не можаха да преминат към кулите на други оператори като част от националния роуминг, стартиран с началото на войната техният капацитет просто не можеше да издържи на огромния брой заявки.

Ситуацията не се ограничаваше до затруднения в комуникацията. Възникнаха проблеми с цялото оборудване, работещо с мобилния интернет на компанията. Например в няколко града на Украйна банкоматите и платежните терминали спряха да работят, а в Лвов, поради възникналата ситуация, уличното осветление трябваше да бъде изключено ръчно.

Сайтът на компанията падна рано сутринта, а поддръжката също не реагира. При тези условия в социалните мрежи започнаха да се разпространяват слухове, че инцидентът в "Киевстар" се дължи на факта, че силите за сигурност са влезли в централния офис на компанията за обиски.

Един от съсобствениците на "Киевстар" е руският бизнесмен Михаил Фридман. Наскоро Киев национализира редица активи, които притежава, така че информацията за проблеми в тази компания изглеждаше съвсем логична.

Но към обед "Киевстар" пусна изявление, в което обясни мащабния провал като мощна хакерска атака. Представител на компанията каза, че служители на правоохранителните органи и разузнавателните агенции действително са идвали в офиса й - но само за да заснемат последиците от незаконните действия, не се говори за обиски. Личните данни на потребителите не са били компрометирани и клиентите ще получат обезщетение, добави компанията.

Дали в хакерската атака има "руска следа" - подобна хипотеза, като се имат предвид днешните реалности, изглежда повече от реалистична, в "Киевстар" не уточниха.

Ресорният вицепремиер Александър Кубраков каза пред журналисти, че отстраняването на последствията от аварията ще отнеме няколко часа. Оптимизмът му е в рязък контраст с новопоявилата се информация за мащабна хакерска DDoS атака на най-популярното приложение за интернет банкиране в страната "Монобанк".