Половината американци не одобряват действията на Израел в Газа

САЩ
14:59 - 02 Февруари 2024
1368
Половината американци не одобряват действията на Израел в Газа

Половината пълнолетни американци казват, че 15-седмичната военна кампания на Израел в Газа е "стигала твърде далеч", констатация, продиктувана главно от нарастващото неодобрение сред републиканците и политически независими, показва ново проучване на Associated Press- NORC Център за изследване на обществените въпроси.

Като цяло анкетата показва, че подкрепата за Израел и за справянето със ситуацията от страна на администрацията на Байдън намалява леко. Тя показва, че 31% от пълнолетните в САЩ одобряват начина, по който Байдън се справя с конфликта, включително само 46% от демократите.

Мелиса Моралес, 36-годишна, независим политик в Рънемид, Ню Джърси, казва, че гледа всеки ден видеоклипове и новини от Газа. Снимките на палестински деца, ранени, осиротели или оставени без дом от боевете в Газа, я карат да се върне към собственото й 3-годишно момче.

"Просто не мога дори да си представя, че синът ми броди по улиците и иска да бъде в безопасност. Да иска майка си. Или просто искам някой да го вземе", каза тя.

Офанзивата на Израел е отишла твърде далеч, казва Моралес, както и подкрепата на администрацията на Байдън за нея. Байдън подкрепя Израел военно и дипломатически от първите часове след атаките на въоръжените групи Хамас на 7 октомври, при които според Израел са загинали 1200 души.

САЩ стават все по-изолирани в подкрепата си за Израел, тъй като броят на жертвите на палестинците надхвърля 27 000, като две трети от жертвите са жени и деца. Администрацията на Байдън казва, че оказва натиск върху Израел да намали убийствата на цивилни и да позволи повече хуманитарна помощ.

Джон Милор, експерт по киберсигурност в Кловис, Калифорния, който описва себе си като независим републиканец, казва, че остава "на 100%" зад Израел.