Половината американски банки всъщност са празни

Интересните времена за кредитните институции зад Океана тепърва предстоят

Новини
12:23 - 03 Май 2023
2541
Половината американски банки всъщност са празни

Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат с активи на по-ниска стойност от техните задължения, като пазарната стойност на кредитните им портфейли е с 2 трилиона долара по-ниска от посочената счетоводна стойност.

Това показва доклад на учени от Станфорд, който идва в най-подходящия за подобно мрачно четиво момент - буквално часове след втория най-голям банков фалит в американската история (First Republic Bank) и няколко седмици след трети (Silicon Valley Bank).

Според експертите интересните времена за кредитните институции зад Океана тепърва предстоят.

И голяма вина за всичко това има политиката на Федералния резерв, която буквално за месеци извървя пътя от евтините пари до пълното антиинфлационно затягане.

Според цитирания от "Дейли Телеграф" доклад сред 10-те най-уязвими банки има такава, която се смята за системна на глобално ниво и има активи над 1 трлн. долара.

В списъка има още три неназовани големи банки, които също би трябвало да са минавали през стрес тестове.

По американските счетоводни правила те не са неплатежоспособни, но реално са точно такива - буферите им са изчерпани и разполагат с отрицателен капитал. "Живите мъртви" в света на банките и тиктакаща бомба при даже най-малкото притеснение на вложителите - ако отидат да теглят депозитите си, просто няма да ги намерят.

"Страховито е - хиляди банки са потънали. Нека не се правим, че цялата работа е само за Silicon Valley Bank и First Republic.

Голяма част от банковата система на САЩ е потенциално неплатежоспособна", коментира пред британската медия проф. Амит Серу от Университета в Станфорд.

Потъването може да се превърне от хипотетично в реално през следващите няколко тримесечия, в които по изчисления на Goldman Sachs ще трябва да се рефинансира 1 от общо между 3 и 4 трлн. долара дълг, теглен евтино по време на икономическите стимули заради пандемията и използван за индустриални обекти и офиси - категории, в които започва дълбок спад. Вече финансирането е при съвсем различни условия и това реално събори First Republic, а не раздаването на заеми на стартъпи, отбелязва "Дейли Телеграф".

За да не последват нейната съдба, сега много от малките и средните американски банки ще ограничат кредитирането - а така започват кредитните кризи.

Към момента има 9 трилиона долара в негарантирани депозити. Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) гарантира парите в Silicon Valley и First Republic (и остави инвеститорите без нито цент в рамките на целия процес), но е малко вероятно Вашингтон да раздаде парашути на всички вложители. Освен това FDIC разполага с най-много 127 млрд. долара активи, събрани от участващите банки - при наистина катастрофално развитие на нещата и той ще се нуждае от спасяване.

Първото изпитание може би вече е пред нас - акциите на следващата "болна" банка, PacWest, се сринаха с 11% в понеделник. Даже и да се намери (скъпо и временно) политическо решение на ликвидната криза, това няма да реши проблема с неплатежоспособността, пише money.bg.