Полша чака развитие в САЩ преди да признае Байдън

Съдебните спорове могат да продължат до встъпването в длъжност на 20 януари

Свят
14:09 - 24 Ноември 2020
1182
Полша чака развитие в САЩ преди да признае Байдън

Полша ще изчака да види как ще се развие политическата и правна ситуация в САЩ преди да признае Джо Байдън като новия президент на страната. Това съобщи полският външен министър Збигнев Рау, цитиран от "Ройтерс".

Победата на Байдън на 3 ноември поставя полското консервативно правителство в неловка ситуация, след като изгради силни отношения с Доналд Тръмп и си осигури обещанието на Вашингтон за постоянно американско военно присъствие в страната.

След седмици на безплодна съдебна кампания, администрацията на Тръмп откри пътя за преход на Байдън към Белия дом, осигурявайки му достъп до необходимите материали и ресурси, но в същото време администрацията се закани да продължи борбата в съда.

Полският президент Анджей Дуда поздрави Байдън за успешната кампания, но Варшава все още не го е признала за следващия американски президент официално.

Запитан кога ще направят това, Рау коментира, че Избирателната колегия няма да се срещне преди 14 декември и че съдебните спорове могат да продължат до встъпването в длъжност на 20 януари.

"Зависи от политическото и съдебно развитие в САЩ", коментира министърът.

По време на предизборната кампания Байдън обвини Тръмп, че подкрепя авторитарни лидери по света, като посочи и Полша сред тях.