Полша гони Роджър Уотърс заради подкрепата му към Русия

Краков отмени концертите на основателя на „Пинк флойд“, рокаджията гневен на Украйна

Култура
18:45 - 25 Септември 2022
6147
Полша гони Роджър Уотърс заради подкрепата му към Русия

Съоснователят на рок групата „Пинк флойд“ Роджър Уотърс днес даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Освен това, Градският съвет в Краков трябва да се произнесе тази седмица дали Роджър Уотърс да не бъде обявен за „персона нон грата“. Градският съветник Лукаш Вантух призова гражданите на града да бойкотират концертите му.

В началото на септември, в отворено писмо британският музикант беше написал, че Западът трябва да спре да изпраща оръжие на Украйна и обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е толерирал краен национализъм, преди да му нареди да сложи край на „тази убийствена война“.

Организаторът на концертите „Лайв нейшън Полска“ написа вчера в Туитър, че концертите, които бяха програмирани за април 2023 г. в голямата спортна зала на Краков, са били отменени, но без да направи уточнения.

Роджър Уотърс, който в момента е на турне в САЩ, отрече във Фейсбук твърденията, че той или неговия мениджър са отменили концертите и обвини градския съветник Вантух, че прилага „драконовски мерки“ към работата му.

Уотърс написа, че Вантух заплашва да свика заседание, на което да поиска от Градския съвет да го обяви за „персона нон грата“ „заради моите открити усилия да насърчавам всички въвлечени в тази гибелна война в Украйна, особено правителствата на САЩ и Русия, да работят за постигане на мир чрез преговори.“

Според Уотърс, ако Вантух постигне целта си и неговите предстоящи концерти в Краков бъдат отменени, това ще е „тъжна загуба за мен, защото очаквах с нетърпение да споделя посланието си за любов с хората в Полша“.

Вантух написа тази сутрин във Фейсбук, че в момента е в Украйна и ще коментира казаното от Уотърс тази вечер.