Полша и Украйна се споразумяха

Двете страни си стиснаха ръцете за транзит на зърно и хранителни продукти

Новини
08:51 - 19 Април 2023
2430
Полша и Украйна се споразумяха

Полша подновява транзита на украинско зърно през страната. Варшава и Kиев постигнаха споразумение за транзита на украинско зърно и хранителни продукти през полска територия.

Новата разпоредба ще влезе в сила късно в петък. Въпреки това Kиев коментира, че безопасното преминаване през черноморските пристанища все още е под заплаха.

Няколко държави-членки наложиха забрана за вноса на украинско зърно с обяснение, че трябва да защитят местното производство и пазар. Сред тях - Полша, Унгария и Словакия, а световните медии пишат, че се очаква по-късно тази седмица и Румъния да забрани вноса.

„Чрез много важен механизъм, който разработихме, ще гарантираме, че нито един тон зърно няма да остане на територията на Полша. Всички служби ще работят за ескортиране на пратките или през полската граница, или до полските пристанища. Стоките ще преминават транзитно”, заяви Робърт Телус, министър на земеделието на Полша.

„Решихме, че транзитът на украински стоки през територията на Полша ще бъде разблокиран през нощта срещу петък. Убедени сме, че украинските износители ще се отнесат отговорно към условията от полска страна. За нас това беше изключително важно, защото в противен случай предоставяме възможност на Русия да се възползва от ситуацията”, подчерта Юлия Свириденко, вицепремиер на Украйна.