Полша иска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

В края на февруари страната обяви, че се присъединява към санкциите на ЕС

ЕС
11:58 - 21 Март 2022
1463
Полша иска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

Швейцария трябва да замрази сметките на руските олигарси в страната и да конфискува активите им. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки по време на посещение на швейцарския президент Игнацио Касис във Варшава, съобщава "Ройтерс".

"Сметките трябва да бъдат замразени, активите на руските олигарси в Швейцария трябва да бъдат конфискувани и аз призовах президента да се погрижи Швейцария да подходи решително към тази тема", обяви Моравецки на пресконференция.

Вчера Швейцария обяви, че е готова да посредничи между Русия и Украйна.

Дни преди това украинският президент Володимир Зеленски призова швейцарския бизнес да престане да си сътрудничи с Руската федерация, а банките да замразят активите на тези, които отприщиха войната.

В края на февруари Швейцария обяви, че се присъединява към санкциите на Европейския съюз срещу руснаци, замесени в руската инвазия в Украйна, замразявайки техните активи.

Страната се люшкаше между показването на солидарност със Запада по отношение на това, което тя нарича тежко нарушение на международното право от страна на Москва, и запазването на традиционния си неутралитет, който според нея може да я направи потенциален посредник.

Тя обаче беше изправена пред нарастващ натиск да застане на страната на Запада срещу Москва и да приеме наказателни санкции.