Полша кани американски войски на своя територия

Политика
16:18 - 17 Юни 2020
2830
Полша кани американски войски на своя територия

Водят се дискусии за евентуално посещение на полския президент Анджей Дуда във Вашингтон, съобщават полски медии, тъй като Варшава иска да засили присъствието на американските военни в бившата комунистическа държава, съобщава Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че Съединените щати ще съкратят броя на своите войски в Германия с около 9 500. Междувременно Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че се надява част от войските да бъдат преместени в Полша, която също е член на НАТО.

"Ако има такава официална покана, тогава ще има такова посещение и ще има такава среща", коментира Кшиштоф Шчерски, помощник на Дуда.

Полската държавна информационна агенция ПАП съобщи, че покана е получена на работно ниво, въпреки че никоя от страните не е потвърдила това. Говорителят на Дуда отказа коментар.

Посланикът на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер похвали двустранните отношения във видео изявление за медии. Въпреки че не каза дали полският президент ще посети Вашингтон, тя обясни, че сътрудничеството ще "расте и расте" и че Дуда и Тръмп имат "уникални отношения".

"Ще видите това в бъдеще, как работят заедно, за да направят и двете ни държави по-безопасни", добави тя.