Полша може да загуби 75 млрд. евросредства

За това предупреди говорител на Европейската комисия

ЕС
14:48 - 17 Октомври 2022
1565
Полша може да загуби 75 млрд. евросредства

Европейският съюз няма да изплати на Полша голяма част от предвидените за периода до 2027 г. средства за развитие на стойност 75 милиарда евро, освен ако страната не оправи съдилищата си. За това предупреди говорител на Европейската комисия, цитиран от "Ройтерс".

С мотива за неправилна съдебна система ЕК вече замрази около 35 милиарда евро, предназначени за Полша по плана за възстановяване на икономиката след пандемията.

Сега обаче Комисията предупреждава, че почти всички средства за страната от кохезионните фондове за периода 2021-2027 са под въпрос, тъй като Варшава не отговаря на демократичните стандарти за независимост на съда.

От ЕК уточняват, че единственото изключение е за малка част от средствата, свързани с техническа помощ за създаване на проекти за развитие, вместо реално изпълнение тях.

След идването си на власт през 2015 г. партията "Право и справедливост" (ПиС) въведе реформа в съдебната система. Промените включваха случаи на отстраняване на съдии, критични към действията на правителството, и издигане на съюзници на ръководни постове в системата. ЕК и редица международни наблюдатели и правозащитни групи предупредиха, че ПиС е навредила на демократичния контрол и балансите, като е унищожила независимостта на съдилищата в бившата комунистическа страна с 38 милиона души население - най-голямата държава в източната част на ЕС.

След присъединяването си към Съюза през 2004 г. Полша стана най-големият бенифициент на помощи от блока.

През последните години обаче засилващата се националистическа, евроскептична и антигерманска реторика на ПиС все повече противопоставя Варшава на Европейския съюз.