Полша обвини Русия и Беларус в хакерски атаки

Полската преса съобщава за предполагаемата кореспонденция между Моравецки и Дворчик

ЕС
11:21 - 07 Юли 2022
1862
Полша обвини Русия и Беларус в хакерски атаки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини руските и беларуските тайни служби в извършване на хакерски атаки срещу системи на държавни институции, манипулирайки електронни съобщения, за които се твърди, че показват връзки между правителството и съдебната система, съобщава "Асошиейтед прес".

Той определи изтичането на информация като "провокация", чиято цел е да всее раздор в Полша като отмъщение за подкрепата й за Украйна във войната с Русия.

В имейлите от 2019 г., изтекли в понеделник, главният съветник на Моравецки - Михал Дворчик, го информира, че е обсъдил някои съдебни дела с лице, описано като "председателя" Юлия П., и че делата са спрени.

Една от версиите е, че става въпрос за председателя на Конституционния съд на Полша - Юлия Прилебска. Под нейно ръководство съдът издава присъди в полза на политиката на правителството и го подкрепя в споровете му с Европейския съюз.

Самата Прилебска обаче бе категорична, че никога не е обсъждала решенията на Конституционния съд с никого освен с други съдии и увери, че не може да бъде сплашена от "руски провокатори".

Полската преса съобщава за предполагаемата кореспонденция между Моравецки и Дворчик от няколко месеца. Полското правителство отрича тя да е автентична, но някои от споменатите лица в кореспонденцията потвърждават автентичността й.