Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Актуални новини
21:16 - 03 Септември 2024
739
Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара. Полският военен министър Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че утре ще попиша огромен договор с  испанска група за система за наблюдение на летища. Министърът не предостави повече подробности. Той добави, че днес Полша е сключила три други договора, свързани с военната логистика и комуникациите.

Понастоящем Полша изразходват 4% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана - най-високото съотношение сред всички членове на НАТО, като се надява да увеличи този показател до 4,7% от БВП през следващата година.

Страната увеличи военните си разходи, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Миналия месец Варшава сключи договор за 10 млрд. долара за закупуването на 96 бойни хеликоптера "Апаччи" от американския производител "Боинг". Те ще заменят остарелите руски хеликоптери Миг-24.

Само няколко дни по-рано Варшава обяви сделка за закупуването на стотици ракети въздух-въздух, както и договор за изграждането на 48 пускови установки за системите на противовъздушна отбрана "Пейтриът", разработени от Съединените щати.

Армията на Полша наброява 200 хил. войници, което я прави третата по големина в НАТО - след тези на САЩ и Турция, както и най-голямата в Европейския съюз.