Полша отлага президентските избори?

Първият тур трябва да се състои на 10 май, а балотажът една седмица по-късно

Новини
13:17 - 29 Март 2020
1830
Полша отлага президентските избори?

Президентът на Полша Анджей Дуда не изключи вариант изборите за президент, насрочени за началото на май месец, да бъдат отложени.

Причина е разпространението на коронавируса. "Изборите са насрочени, но нито един от нас не знае какво ще се случи на практика до 10 май, а и след половин месец даже, заяви Дуда, цитиран от ТАСС.

Ако епидемията продължи да бушува и Полша през цялото време до 10 май се придържа към въведените мерки и ограничения, каквито действат в момента, на практика не ми могло да остане насрочената дата.

Първият тур на президентските избори трябва да се състои на 10 май, а балотажът една седмица по-късно. Според този план новоизбраният президент трябваше да положи клетва на 6 август.

Заради епидемията обаче предизборната кампания вече няколко седмици на практика е замразена. Според социологическите проучване 70% от поляците, както и много политици, смятат, че както кампанията, така и самите избори трябва да бъдат преместени.

В Полша броят на заразените с коронавирус превишава 1717, 19 души са починали. Полша въведе противоепидемиологичен режим, затвори границите си и наложи карантина на всички влизащи в страната. Затворени са всички образователни, културни и спортни институции, ресторантите и търговските центрове, с изключение на хранителните магазини и аптеките.