Полша отменя помощите за украинските бежанци

Мярката влиза в сила от 1 юли 2024 година

Новини
15:37 - 20 Юни 2024
2796
Полша отменя помощите за украинските бежанци

В Полша на 1 юли влиза в сила Законът за подпомагане на гражданите на Украйна, който отменя еднократната помощ за бежанците, съобщава Polskie Radio.

Сумата на това плащане е 300 злоти (74,4 EUR).

Също така държавата ще спре да плаща на собствениците на жилища, които настаняват украински бежанци, по 40 злоти (9,92 EUR) на ден за всеки човек. Полското правителство обясни това решение с

„трудности при осигуряване на надеждността на системата“.

„Все повече кандидатури за програмата се подават от самите украински граждани, което поражда съмнения дали настаняват хора, които са членове на техните семейства" се казва в публикацията на Polskie Radio.

Председателят на клона на Асоциацията на украинците в Полша в Пшемисл Игор Горков каза, че

„бъдещето на бежанците изглежда много несигурно“.

„Все повече хора ни търсят за помощ след 1 юли. Често това са хора, които няма към какво да се върнат“, — Polskie Radio го цитира.

Така от 2000 до 5000 украинци идват в Пшемисл всеки ден, главно от Харков, Одеса и Сумска област, каза Горков.

Към края на май над 950 000 украинци, живеещи в Полша, са имали активен цифров код PESEL (индивидуален идентификационен номер, състоящ се от 11 цифри). Polskie Radio, позовавайки се на оценка на ООН, пише, че

до края на 2024 г. броят на украинските бежанци в републиката ще достигне 1,1 милиона.

След началото на военната операция в Украйна Полша прие най-много бежанци от Украйна. Така само през първата седмица на конфликта там са дошли над 1 милион украинци, пише аг. Reuters. Според проучване на Варшавския университет и Академията по икономика и хуманитарни науки негативните настроения към украинските бежанци нарастват сред жителите на Полша. Най-честата причина, посочена от респондентите, е тяхната „зависима позиция“.