Полша падна до нивото на България, отнесе шест гола от Белгия

Роберт Левандовски разгневи Червените дяволи, които се развихриха през второто полувреме

Спорт
11:17 - 09 Юни 2022
1855
Полша падна до нивото на България, отнесе шест гола от Белгия

Белгия разби Полша с 6:1 в мач от Лигата на нациите и сложи край на 18-годишното чакане за победа срещу този съперник. „Дружина полска“ поведе с гола на звездата си Роберт Левандовски в 28-ата минута, който сякаш разгневи „червените дяволи“.

Отговорът им беше опустошителен. Последваха шест безответни гола в полската врата, дело на Аксел Витсел, Кевин Де Бройне, Леандро Тросар, Леандер Дендонкер и Луи Опенда. Тросар се разписа на два пъти.

Определено белгийците надиграха Полша през второто полувреме и до голяма степен се реваншира за загубата си с 1:4 от Нидерландия на старта на Лигата на нациите. След успеха Белгия е втори в подреждането на група 4 с 3 точки, колкото е и Полша. С пълен актив от точки са „лалетата“, заемащи първата позиция, а последен остава Уелс с 0.

Домакините можеха да поведат още в 4-тата минута. Мичи Батшуай беше изведен от Кевин де Бройне. Нападателят овладя и стреля, но в гредата. Добавката на Еден Азар не беше точна.

Малко след това гол на Мичи Батшуай не беше зачетен заради засада. След още няколко пропуска на белгийците Полша се възползва от първата си добра възможност в мача и поведе в 28-ата минута. Себастиан Шимански изведе Роберт Левандовски. Голмайсторът на Байерн преодоля Симон Миньоле за 1:0.

Три минути преди почивката дойде отговорът на „червените дяволи“, които възстановиха равенството. Аксел Витцел овладя на границата на наказателното поле и с плътен удар преодоля Бартоломей Дронговски.

След почивката на терена имаше само един отбор – този на Белгия, който разнищи гостите. Полша можеше само да гледа отблизо рецитала, който селекцията на Роберто Мартинес изнасяше.

Втората част започна със силен натиск пред вратата на Дронговски, който спаси каквото можа. В 59-ата минута обаче Белгия стигна до пълния обрат в резултата. Еден Азар комбинира с Де Бройне, който залъга пазача си и вкара.

В 73-ата минута Тросар проби в наказателното поле, замахна и преодоля двама защитници, след което прати топката в близкия ъгъл на вратата на Дронговски – 3:1.

Нещата излязоха извън контрола на Полша. 10 минути преди изтичането на редовното време Тросар вкара гол-красавец за 4:1. Той завъртя технично топката от средна дистанция и я прати в горния ляв ъгъл на вратата.

Три минути по-късно Леандер Дендонкер също се разписа, а крайният резултат оформи Луи Опенда дълбоко в добавеното време. Той се възползва от асистенция на Торган Азар.