Полша планира да създаде най-силните сухопътни сили в Европа

Това изявление направи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак

Украйна
11:42 - 25 Юли 2022
1654
Полша планира да създаде най-силните сухопътни сили в Европа

Полша планира да създаде най-мощните сухопътни сили сред европейските страни членки на НАТО. Числеността на армията и нейното въоръжение трябва да бъдат такива, че агресорът дори да не си помисли да атакува държавата.

Това изявление направи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, съобщава W polityce. Той е сигурен, че Русия няма да воюва със силни държави, защото напада само когато види слабост.

"Полската армия трябва да бъде толкова многобройна и силна, че самото й съществуване да плаши агресора. И по отношение на артилерията, и на бронираните сили в крайна сметка няма да има по-силна страна в Европа. Ще имаме най-силните сухопътни сили сред европейските членки на НАТО“, каза Блашчак.

„Ние сме на предната линия, имаме граница с Русия на север, а всъщност във военно отношение и откъм Беларус“, каза министърът.

Още в началото на юни стана известно, че Министерството на отбраната на Украйна ще закупи от полското правителство 60 артилерийски установки AHS Krab. Украинската армия вече използва 18 такива самоходни оръдия, които Варшава по-рано предостави като военна помощ. Освен това наскоро полската страна предаде на Украйна още една партида такова оръжие.