Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Полското правителство разкритикуваха деактивирането на профилите на Тръмп

Свят
11:36 - 14 Януари 2021
1031
Полша прави незаконно цензурирането на профили в социалните мрежи

Представители на полското правителство разкритикуваха деактивирането на профилите на президента на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи и обявиха, че подготвят закон в Полша, който ще забранява на технологичните компании да предприемат подобни действия в централноевропейската страна, пише "Гардиън".

"Алгоритмите или собствениците на корпоративни гиганти не трябва да решават кои възгледи са правилни и кои са грешни", пише премиерът Матеуш Моравецки във "Фейсбук". "Не може да се даде съгласие за цензура", подчерта той.

Министър-председателят индиректно сравни решенията на социалните мрежи за премахване на профили с преживяното от Полша по време на комунистическа ера.

"Цензурирането на свободната реч, което се владее от тоталитарните и авторитарните режими, сега се връща във формата на нов търговски механизъм за борба с тези, които мислят различно", пише той.

Управляващата полска партия "Право и справедливост", която идеологически е свързана с Тръмп по много въпроси, е обвинявана в опит да ограничи свободата на словото през последните години.

Себастиан Калета, държавният секретар на Министерството на правосъдието на Полша, коментира, че решението на "Фейсбук" да премахне профила на Тръмп е лицемерно, политическо мотивирано и "граничи с цензура".

Той отбеляза, че министерството подготвя проектозакон, който ще направи незаконно компаниите да премахват съобщения, които не нарушават полското законодателство.