Полша приема поне 1000 US военни

ЕС
18:42 - 08 Август 2020
584
Полша приема поне 1000 US военни

Американският държавен секретар Майк Помпео, който следващата седмица тръгва на обиколка в централна и източна Европа, ще подпише договор с Полша за разполагането на най-малко хиляда американски военни. Това твърди шефът на кабинета на полския президент Анджей Дуда. 

Новите хиляда американски военни в Полша ще бъдат дислоцирани от Германия, съобщава полската информационна агенция ПАП, като се позовава на президентската канцелария. Американският президент Доналд Тръмп нареди изтеглянето на 12 хиляди от общо 36 хиляди американски военни от Германия.

Около 5600 от изтеглените войници ще бъдат разположени в Европа. Сключеното споразумение между Съединените щати и Полша за военно сътрудничество включва и преместването на главната квартира на 5-ти американски корпус от Форт Нокс в щата Кентъки в Полша. 200 американски военни на ротационен принцип ще служат в Полша и ще отговарят за координацията с европейските партньори на САЩ в НАТО.

В момента в Полша има разположени 4500 американски военни, но няма постоянна американска военна база. Полското правителство отдавна се опитва да увеличи американското присъствие в страната, което предизвика многократното неодобрение на Москва.