Полша призова Конгреса на САЩ да отпусне средствата за Украйна

Украйна
14:06 - 15 Февруари 2024
1313
Полша призова Конгреса на САЩ да отпусне средствата за Украйна

Полският външен министър Радослав Сикорски призова в четвъртък Конгреса на САЩ да приеме пакета с помощта за Украйна по време на съвместна пресконференция с британския външен министър Дейвид Камерън, цитира думите му Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и висши служители настояват председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън да подложи на гласуване критично необходимото, според Белия дом, финансиране на Украйна във войната й срещу Русия, на което се противопоставя на бившия президент Доналд Тръмп.

"Бих искал да приемете това като наш общ призив към Камарата на представителите на Съединените щати и лично към председателя Майк Джонсън да подложат пакета от помощи на гласуване в Камарата", каза Сикорски

"Това е решаващо гласуване, което ще повлияе на доверието в САЩ по света", добави той.

Противопоставянето на Тръмп на одобрения от Сената пакет от военна помощ на стойност 95,34 милиарда долара за Украйна и Израел означава, че той може никога да не бъде гласуван в контролираната от републиканците Камара на представителите.

Малка група умерени републиканци заявиха, че работят върху алтернативна версия на законопроекта, която може да спечели подкрепата на Тръмп.

Западното финансиране е от решаващо значение за способността на Киев да отблъсне руските атаки и да поддържа разрушената си икономика, докато войната навлиза в третата си година. Полша и Великобритания са сред най-силните поддръжници на Украйна в нейните усилия да отблъсне руските нашественици.