Полша: "Райфайзен" да се омита от Русия, иначе санкции

Премиерът Матеуш Моравецки иска краен срок чуждите фирми да напуснат РФ

Новини
19:15 - 24 Март 2023
6775
Полша: "Райфайзен" да се омита от Русия, иначе санкции

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че подкрепя опита на Европейската централна банка да накара австрийската банка "Райфайзен" да напусне Русия - и призова за възможни санкции, ако не го направи, пише европейската редакция на "Политико".

"Райфайзен" все още прави бизнес в Москва, в Русия, прави пари и в същото време плаща пари на руския бюджет", каза Моравецки. "Трябва да се определи дата в (не толкова далечното бъдеще) компаниите да спрат да правят бизнес в Русия, просто защото това противоречи на общоприетото за Европа решение", добави той.

"И ако не, трябва да се задействат някои санкции или някакви действия", заключи той.

Банката "Райфайзен" играе ключова роля в руската икономика, като представлява около една четвърт от всички евро трансфери в страната, но нейните операции повдигат въпроси, тъй като войната на Русия срещу Украйна се проточва.

"Помолихме банките да продължат да наблюдават отблизо бизнеса в Русия и, в идеалния случай, да намалят мащаба и да го намалят, доколкото е възможно", каза говорителят на ЕЦБ.

Но "Райфайзен" все още не възнамерява да представи такъв план, разбира агенцията. А някои австрийски служители смятат действията за неоправдана чужда намеса.

Досега финансовата група проучва перспективите за съществуване на своя бизнес в Русия, "включително внимателно управлявано излизане" и е намалила кредитирането в страната.

Русия винаги ще остане важна за Европа, каза преди дни външният министър на Австрия Александър Шаленберг, като предупреди, че да се мисли обратното е заблуда, цитира тогава думите му Ройтерс.

Шаленберг защити втората по големина банка в страната, като каза, че е неразумно да се сочи с пръст банка за правене на бизнес в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото. "Да мислим, че вече няма да има Русия и можем да се разделим с нея във всички области, е заблуда", каза Шаленберг пред Ройтерс, добавяйки, че въпреки че Австрия ще разхлаби връзките, това "не може да стане за една нощ".