Полша разположи танков батальон край Беларус

ЕС
13:57 - 13 Ноември 2023
2354
Полша разположи танков батальон край Беларус

Полското правителство изпрати танков батальон в село Чартаев - близо до границата с Беларус. Новината съобщи Министерството на отбраната във Варшава на 12 ноември.

"Наясно сме със заплахите. Напълно наясно сме, че кремълските управници започнаха войната в Украйна , защото искат да възстановят Руската империя. Затова, за да предотвратим нападението над нашата родина, укрепваме армията, създаваме нови военни части. Този танков батальон тук, в Чартаев, ще бъде оборудван с танкове К2", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Той се срещна с войници в селото, за да отбележи разполагането на Първа пехотна дивизия на полската армия в административната област на гмина Семятиче.

Формирането на 1-ва пехотна дивизия започна през септември 2022 г. и в крайна сметка ще включва 12 военни единици. Министерството на отбраната на Полша очаква повече от 30 000 войници в новата дивизия да бъдат оборудвани с танкове К2 и Abrams, гаубици К9 и др.

Според изявлението на министерството, цитирано от Kyiv Independent, "най-важната задача на 1-ва пехотна дивизия на легионите е да засили защитата на източната стена на страната".

Полша укрепи значително границата с Беларус, след като ЧВК "Вагнер" преминаха в страната вследствие от неуспешния поход на Евгений Пригожин и наемниците към Москва.

Въпреки че Полша е един от най-големите поддръжници и ключов партньор на Украйна от началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г., през последните месеци напрежението между двете страни нараства.

Спорът за износа на зърно възникна през септември, след като Полша, заедно със Словакия и Унгария, обявиха, че ще въведат свои собствени забрани за внос на украинско зърно, въпреки решението на Европейската комисия да прекрати ембаргото на 15 септември.

Полските превозвачи пък наскоро блокираха няколко пункта по границата с Украйна и не позволиха преминаването на камиони в знак на протест. Полските шофьори обвиняват украинската страна в нелоялна конкуренция.