Полша съди двама души за шпионаж в полза на Русия

Руснакът и беларусинът бяха задържани именно през април миналата година

Русия
16:31 - 04 Януари 2023
1365
Полша съди двама души за шпионаж в полза на Русия

Полската прокуратура внесе обвинение срещу двама души – граждани на Русия и Беларус, които ще бъдат съдени за шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ. Това заяви говорителят на районната прокуратура във Варшава, цитирана от местната медия PAP.pl.

Документът е бил внесен на 30 декември 2022 г. в районния съд в град Бялисток. В него са изложени обвиненията на прокурора срещу двамата граждани, шпионирали от 2017 до април 2022 г. Руснакът и беларусинът бяха задържани именно през април миналата година и се намират в ареста.

„Те са участвали в дейности на руското военно разузнаване във военни обекти“, заяви говорителят Александра Шкринярж. Разследващите са установили, че руснакът и беларуският гражданин са имали достъп до обекти от критична важност за отбраната на Полша, а също така са се сдобили с информация за военните способности и функционирането на военните звена, включително във „времена на заплаха“. Те са предали тези данни на ГРУ, твърдят прокурорите.

Беларусинът е учил в един от университетите в Бялисток, а после е започнал работа в организация за обучение по парашутизъм. Направил е контакти, включително и социални, които е използвал за дейностите си по шпионаж в полза на Русия. Обвиняемият руснак е извършвал шпионската си задача под прикритието на „културни дейности и туризъм“.

Прокурорите са установили още, че шпионските дейности на обвиняемите са били съсредоточени върху военните единици, разположени в североизточната част на Полша. Установявали са „важни елементи“ на Въоръжените сили на страната и са получавали информация за задачите на войниците по границата с Беларус по отношение на мигрантската криза. Достигнали са и до данни за специалното оборудване на полската армия, разположена в тази част на страната заедно с други военни от НАТО.