Полша ще изпрати на Украйна само обещаните оръжия

Украйна
13:56 - 21 Септември 2023
1717
Полша ще изпрати на Украйна само обещаните оръжия

Полша ще изпълни само доставките на оръжия, договорени по-рано с Украйна. Това говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер, цитиран от "Франс прес".

Изявлението му идва ден, след като полските управляващите обявиха прекратяване на доставките на оръжие за Киев на фона на спора за зърното.

"Полша ще извършва само предварително договорени доставки на боеприпаси и въоръжение. Включително произтичащи от договори, подписани с Украйна", поясни Мюлер.

Той изрази безпокойство от "поредицата абсолютно неприемливи изявления и дипломатически жестове" на украинската страна, въпреки че има "най-големия чуждестранен договор от 1989 г., сключен с полската оръжейна индустрия".

Вчера Полша обяви, че възнамерява да прекрати оръжейните доставки за Украйна на фона на обтегнатите отношения между двете държави заради забраната на Варшава за внос на украинско зърно и последвалите съдебни действия от страна на Киев пред Световната търговска организация.

През 19-те месеца на войната в Украйна Полша бе един от най-близките съюзници на Киев, като оказваше помощ при транзита и настаняването на бежанци, както и за доставката и движението на оръжие за украинските въоръжени сили през своя територия.