Полша ще разследва Доналд Туск за измами с ДДС

Той е обект и на няколко други парламентарни и съдебни разследвания

Политика
11:57 - 18 Юни 2019
1728
Полша ще разследва Доналд Туск за измами с ДДС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде разследван от властите във Варшава заради подозрения, че не е предприел необходимите действия за предотвратяване на измами с ДДС, докато е заемал премиерския пост в страната, пише Politico. Туск бе министър-председател между 2007 и 2014 година.

Има подозрение, че Туск или не е контролирал достатъчно данъчните служби, или не е предприел подходящи действия, които биха могли да предпазят държавния бюджет от измами с ДДС, заяви Марчин Хорала, председател на комисията по въпросите за ДДС и член на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ .

Партията обвинява правителството на Туск, че е допуснало 250 милиарда злоти (58,8 милиарда евро) да бъдат откраднати от държавния бюджет поради измами с ДДС. На свой ред Туск отвърна, че е работил, за да овладее проблема и обвини ПиС, тогава в опозиция, за възпрепятстване на усилията на кабинета му.

Той също така критикува комисията, че се фокусира само върху времето на управление на партията „Гражданска платформа“, без да обръща внимание на правителствата на ПиС, които управляват страната от 2005 до 2007 г. и след 2015 г.

Туск е обект на няколко парламентарни и съдебни разследвания, нещо, което неговите поддръжници виждат като част от усилието на ПиС да подкопае авторитета му в страната, в случай че реши да се кандидатира на президентските избори през следващата година, след като изтече мандатът му като председател на Европейския съвет.