Полша ще се опита да арестува активите на "Северен поток 2"

Това обяви полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски

Свят
13:25 - 28 Април 2020
2997
Полша ще се опита да арестува активите на "Северен поток 2"

Полша ще се опита да арестува активите на газопровода "Северен поток 2", ако полската държавна петролно-газова компания PGNiG не получи средства от "Газпром", дължими ѝ според решение на Стокхолмския арбитраж. Това обяви полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски в интервю за Wprost.

В края на март PGNiG обяви, че е спечелила делото срещу "Газпром" в Стокхолмския арбитраж по Ямалския договор, което предполага, че на полската компания са дължими 6 млрд. злоти (около 1,43 млрд. долара).

От "Газпром експорт" обаче съобщиха, че все още разглеждат арбитражното решение и засега смятат за преждевременно да се оценява размерът на бъдещите плащания.

Ковалски смята, че Варшава разполага с "правни инструменти" за възстановяване на тези средства от "Газпром".

"На първо място трябва да се наложи арест на акциите на компаниите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това от своя страна може да забави процеса на изграждането на "Северен поток 2". Второ, трябва да бъдат отменени всички отстъпки по отношение на "Газпром" в контекста на възстановяването на онези 6 млрд. злоти, които ни се дължат", каза той.

По-рано PGNiG обвини "Газпром" в неспазване на изискванията на Стокхолмския арбитраж и заплаши да обжалва пред Европейската комисия.

Договорът от Ямал от 1996 г. предвижда доставка на Полша до 10 млрд. куб. метра руски газ годишно. Договорът е валиден до 2022 година. През 2012 г. цената на газа за Полша по този договор беше намалена с десет процента. През 2015 г. PGNiG заведе дело до Арбитражния съд в Стокхолм за поредното намаление на цената, позовавайки се на факта, че тя не съответства на състоянието на пазара.