Полша: Успехът на Путин в Украйна ще бъде бедствие за Запада

Украйна
11:08 - 27 Февруари 2024
1104
Полша: Успехът на Путин в Украйна ще бъде бедствие за Запада

Външният министър на Полша Радослав Шикорски заяви на срещата си във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че руският президент Владимир Путин не трябва да постига успех в Украйна, защото това би било бедствие за целия Запад, предаде кореспондент на Укринформ, цитиран от БТА. 

"Очаквам да обсъдим какво можем да направим, за да бъдем сигурни, че Путин няма да завладее Украйна, защото това би било бедствие не само за Украйна, но и за Полша, а също така, смятам, и за Запада", подчерта полският външен министър в началото на срещата.

Той също така изрази благодарност към САЩ, че подкрепят украинците срещу руската агресия, въпреки че Украйна не е част от НАТО. 

Държавният секретар на САЩ на свой ред заяви, че партньорите трябва да направят възможно "Украйна да може да стъпи на крака във военно, икономическо и демократично отношение за много години напред".

Блинкън също така благодари на Полша за солидарността с Украйна от началото на пълномащабната руска агресия. 

В рамките на посещението си във Вашингтон полският външен министър Шикорски вчера вече се срещна със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, с когото е обсъдил по-нататъшната подкрепа за Украйна.