Полша увеличава разходите за отбрана на 4% от БВП

Варшава се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ

Новини
16:23 - 30 Януари 2023
1384
Полша увеличава разходите за отбрана на 4% от БВП

Полша възнамерява да похарчи тази година за отбрана 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщи премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

На фона на войната в Украйна това „ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО“, каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша.

Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Държавата, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 процента.

На второ място бяха САЩ с 3,47 процента, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.

На трето място бе Полша с 2,42 на сто.

Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка „Ейбрамс“ от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.