Полша вдигнала четири F-16 заради руските ракетни атаки в Украйна

ЕС
15:25 - 02 Януари 2024
1776
Полша вдигнала четири F-16 заради руските ракетни атаки в Украйна

Полша вдигнала две двойки изтребители F-16 и един съюзнически самолет-цистерна заради руските атаки срещу Украйна. По-късно днес Варшава заяви, че самолетите, защитаващи нейното въздушно пространство, са се върнали в базата, след като нивото на заплаха, свързано с руските удари срещу Украйна, е намаляло, предава Ройтерс.

"Поради намаленото ниво на заплаха, операциите на полските и съюзническите самолети, които дежурят в нашето въздушно пространство, са преустановени. Ресурсите се върнаха в техните бази и се върнаха към стандартната си оперативна дейност", каза оперативното командване на полската армия в социалната мрежа X.

Полша прекрати наземното търсене в събота, след като не откри части от предполагаема руска ракета, която според нея е нарушила въздушното пространство на страната в петък сутринта.

Припомняме, погрешно изстреляна украинска ракета удари полското село Пшеводов в Южна Полша през ноември 2022 г. в инцидент, който породи опасения, че войната в Украйна ще се прехвърли през границата.

През април предмет от военен характер беше открит в гора близо до село Замошч в района на северния град Бидгошч. По-късно беше съобщено, че това са останки от руска ракета.