Полша задържа украински националист по искане на Русия

Очаква се в понеделник съдът на град Холм да реши съдбата на Игор Мазур

Актуални новини
19:34 - 09 Ноември 2019
1966
Полша задържа украински националист по искане на Русия

Въз основа на искане от Русия полските гранични служители са задържали Игор Мазур, един от лидерите на радикалната организация Украинско национално събрание - Украинска национална самоотбрана (УНА-УНСА), съобщи Агенция  "Фокус", като цитира украинската общественичка Елена Терещенко и TACC.

"Днес в осем сутринта по искане на Русия полските граничари задържаха Игор Мазур (Топол)", написа Елена Терещенко в социалната мрежа фейсбук.

Информацията за задържането на Игор Мазур беше потвърдена от бившия украински дипломат Маркиян Лубковски. Той уточни, че украинските дипломати в Полша "правят всичко, за да освободят Мазур".

Очаква се в понеделник съдът на град Холм да реши съдбата на националиста. През 2014 г. Игор Мазур ръководи формированието на "Десен сектор" в района на Киев и е активен участник в безредиците в центъра на украинската столица през зимата на 2014 година.

От май 2014 г. участва във военна операция в Донбас. През ноември 2016 г., след демобилизация, той става заместник-председател на партията UNA-UNSO, а от юни 2017 г. става ръководител на организацията „Междуморие“, която насърчава сътрудничеството между държавите от Балтийско-Черноморския регион (Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония и Грузия)