Полски епископ „изгоря“ заради скандал с гей оргия

Ватиканът не посочи причина за оттеглянето на Гжегож Кашак, но го отстрани скорострелно

Новини
18:00 - 25 Октомври 2023
5131
Полски епископ „изгоря“ заради скандал с гей оргия

Във вторник папата прие оставката на полски епископ, чиято епархия се тресе от седмици от съобщения за гей оргия, включваща мъжка проститутка, в апартамента на свещеника.

Ватиканът не посочи причина за оттеглянето на епископ Гжегож Кашак като ръководител на епархията на Сосновец, в югозападна Полша. На 59 години той е доста по-млад от обичайната възраст за пенсиониране (75 години).

Но епархията му е в центъра на вниманието повече от месец, след като един от неговите свещеници беше поставен под криминално разследване за предполагаемо организиране на гей оргия в апартамента му в Дъброва Горнича.

Полските медии съобщиха, че мъжка проститутка е колабирала след предозиране с виагра.

Прокурор каза, че свещеникът е заподозрян, че „не е оказал помощ на лице, чийто живот е бил в опасност“, тъй като се е опитал да попречи на полицията и парамедиците да влязат в апартамента.

Три седмици след избухването на скандала Касак излезе с изявление, призовавайки свещениците в епархията към покаяние и призовавайки за молитви за „наранени и засрамени свещеници“. Но той също така даде да се разбере, че свещеникът, замесен в скандала, ще бъде наказан от църквата, ако бъде осъден, защото „няма съгласие за морално зло“.

„Всеки, признат за виновен, ще бъде наказан според каноничното право, независимо от присъдата на гражданския съд.

И аз много съжалявам за всички онези, които бяха засегнати и много натъжени или дори скандализирани от ситуацията в Дъброва Горнича“, написа той на 23 септември.

Не беше ясно веднага дали Касак е предложил оставка или е бил притиснат да се оттегли. Все пак скоростта, с която Франсис го отстрани, беше необичайна. Касак беше назначен за епископ през 2009 г., след като за кратко е служил във Ватикана.

Въпросният свещеник не е обвинен. Полският ежедневник Rzeczpospolita цитира изявление, направено от него скоро след избухването на скандала, в което отрича, че е попречил на парамедиците да влязат в апартамента му и поставя под съмнение определението за "оргия".

„Възприемам това като очевиден удар срещу църквата, включително към клира и вярващите,

с цел унижаване на нейното положение, задачи и мисия“, каза свещеникът, цитиран от пресслужбата.

От години полската католическа църква е разтърсвана от обвинения в сексуално насилие над непълнолетни, включващо духовенството, скандали, които доведоха до оставките на няколко епископи и опетниха репутацията на църквата в родината на Свети Йоан Павел II.

Посолството на Ватикана в Полша съобщи, че временен администратор, архиепископ Адриан Галбас от Катовице, ще управлява епархията на Сосновец, докато не бъде избран нов епископ.