Полски филмов фестивал в България

Филмите ще се излъчват с български субтитри, прожекциите са от 18.30 ч.

Култура
11:48 - 19 Април 2021
608
Полски филмов фестивал в България

Четвъртото издание на Полския филмов фестивал Кинотека, реализиран от Полския институт в София (ул. "Веслец" 12), ще се състои от 19 до 23 април. Входът е свободен до запълване на ограничения брой места.  

Извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от КОВИД-19, нарушиха традицията и ни принудиха да променим периода на провеждане на фестивала, но важното е, че той все пак ще се състои. Положихме големи усилия той да бъде в традиционната си форма - не само в София, но и извън столицата. Радаваме се, че благодарение на подкрепата на Института "Адам Мицкевич" публиката в Бургас вече изгледа програмата, а в Шумен проявата предстои, съобщават организаторите. Филмите се излъчват с български субтитри. Прожекциите са от 18.30 ч.

"Тяло Христово" на Ян Комаса може да се види на 19 април. Участват Бартош Беленя, Александра Конечна, Елиза Рецимбел, Томаш Жентек, Барбара Кужай, Лешек Лихота, Зджислав Вардейн, Лукаш Симлат. Награди: 2019 Венеция (МФФ) - Награда на "Europa Cinemas" - най-добър филм; 2019 - Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) - награда за режисура; за сценарий; награда на публиката; 2020 - "Орел" - полска филмова награда, вкл. за най-добър филм, режисура, сценарий, операторско майсторство, номинация за "Оскар" и мн. др. 

Филмът е разказ за двадесетгодишния Даниел, който преминава през духовна промяна, докато пребивава в ТВУ, и тайно си мечтае да стане свещеник. 

"Дъщерята на треньора" на Лукаш Гжегожек е в програмата на 20 април. Участват Яцек Брачак, Каролина Брухницка, Бартломей Ковалски, Агата Бузек, Пьотр Журавски. Награди: 2018 - Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кино) - Награда за най-добър юношески филм; 2019 - Краков - Международен фестивал на независимото кино "Off Camera" - награда за най-добър актьор за Яцек Брачак; отличие за най-добър продуцентски дебют. 

Това е изпълнена с дискретен хумор и спортно съпреничество история за търсенето на собствен път. Мачей Корнет пътува из страната със 17-годишната си дъщеря Виктория, техният маршрут се чертае от състезанията по тенис на корт. Тя е неговата любимка, дъщерята на татко и голямата му гордост. За нея той е целият свят. До момента, когато към тях се присъединява Игор, състезател с добри перспективи, когото Мачей започва да тренира. 

На 21 април е прожекцията на "Пилсудски" на Михал Роса. Участват Борис Шиц, Магдалена Бочарска, Ян Марчевски, Юзеф Павловски, Мария Дембска, Томаш Шухард. Награди: 2019 - Гдиня, Фестивал на полското игрално кино - награда за главна женска роля на Магдалена Бочарска.

1901 година. След зрелищно бягство от болница Юзеф Пилсудски отново застава начело на полското нелегално съпротивително движение. Смятан от Полската социалистическа партия за терорист, Пилсудски заедно с най-близките си сътрудници няма да се спре пред нищо - атентати срещу царските чиновници и висши офицери, контрабанда на бомби, дръзко нападение срещу влак, за да постигне целта си: независима Полша. Наближава 1914 г. и маршалът съзира нови възможности за постигане на невъзможното. 

"Истинско щастие" на Томаш Конецки може да гледаме на 22 април. Участват Рома Гоншоровска, Пьотр Адамчик, Максимилиан Балцеровски, Йоанна Лишовска, Томаш Саприк, Мариета Жуковска, Яцек Борушински, Изабела Домбровска, Йоахим Ламжа.

В спокойния и подреден живот на Роберт, музикант в симфоничен оркестър, самотен баща, отглеждащ десетгодишния си син, неочаквано нахлува енергичната, чаровна и популярна фитнесзвезда Марта. Два различни характера, различни възгледи за любовта и живота. Големият град, екзотичните екскурзии и спортът са нейният свят. Роберт е ходещо отрицание на "спортния начин на живот". Неговият свят е спокойно пристанище, родителски предизвикателства, контролните по математика на сина - всичко това работи, докато в живота му не се появява Марта...

"Икар. Легендата за Метек Кош" на Мачей Пепшица е предложението за 23 април. Участват Давид Огродник, Циприян Грабовски, Йовита Будник, Виктория Городецка, Мая Коморовска, Юстина Вашилевска, Пьотр Адамчик, Миколай Хробочек, Михал Филипяк, Яцек Коман, Гжегож Мелчарек. Награди: 2019 - Гдиня, Фестивал на полското игрално кино - Сребърни лъвове; награда за операторско майсторство; награда за музика - Лешек Можджер; 2020 - Тарновска филмова награда - специална награда на журито "за ерудицията и творческото, виртуозно реконструиране на музиката на Мечислав Кош".

Биографичният филм, посветен на гениалния джазов композитор и аранжор Мечислав Кош, печели много награди, критиката и публиката са възхитени от актьорската игра на Давид Огродник в ролята на музиканта. Режисьорът, който не разказва историята хронологично, създава една емоционална биография, като преплита най-важните епизоди от живота на музиканта. Филмът представя музикалните триумфи на Кош и голямата му и все по-задълбочаваща се самота. Музикантът трудно понася славата. Умира трагично на 29 години.