Полските граничари използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу мигранти (ВИДЕО)

Чужденците мятали камъни по униформените

Новини
19:09 - 16 Ноември 2021
1580
Полските граничари използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу мигранти (ВИДЕО)

Полските сили за сигурност обърнаха водни оръдия срещу мигранти, които хвърляха камъни от другата страна на границата с Беларус, където хиляди се събраха в хаотични опити да преминат в Европейския съюз, показаха видеозаписи, споделени от властите във вторник.

Кризата накара ЕС да подготви допълнителни санкции срещу Беларус, която обвинява в опит да дестабилизира блока, като изпраща мигранти през границата нелегално.

Кадри, споделени от говорител на полското правителство и Министерството на отбраната, показват по-нататъшна ескалация на кризата на границата, където мигрантите се събират в нарастващ брой от беларуска страна през последната седмица.

„Внимание, внимание, ако не изпълнявате заповедите, срещу вас ще бъде използвана сила“, се казва в съобщение на високоговорителя, насочено към мигранти, хвърлящи предмети, според кадрите, показани по обществения телевизионен оператор TVP.

Според страните-членки на ЕС, Беларус насърчава мигрантите да пресичат границата в отмъщение за по-ранните санкции заради потушаването на протестите миналата година срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Беларус, близък съюзник на Русия, заяви, че твърденията, че подклажда граничната криза, са „абсурдни“.

Министерството на отбраната на Полша съобщи в туит, че беларуските власти са дали на мигрантите звукови гранати, които да хвърлят по полски войници и граничари.

Според полските власти повече от 20 000 полски служители за сигурност от полицията, граничната охрана или армията защитават границата, където мигрантите са се събрали близо до пропускателен пункт в полския град Кузница.

В Литва властите заявиха, че ситуацията е овладяна, като заместник-министърът на вътрешните работи каза, че са заловили 47 души, които са се опитали да се приближат до границата.