Полският парламент започва дългоочаквания дебат за абортите

ЕС
12:36 - 11 Април 2024
1777
Полският парламент започва дългоочаквания дебат за абортите

Парламентът на Полша днес ще започне дългоочакван дебат за либерализирането на законите за абортите в страната с преобладаващи католици. Разцепленията в управляващата коалиция предполагат несигурен изход, съобщава France 24.

Правата на жените бяха отменени по време на осемгодишното управление на предишното дясно полско правителство, като затягането на вече строгите закони за абортите предизвика масови митинги в цялата страна. 38-милионната страна има едни от най-строгите закони против абортите в Европейския съюз, като ги разрешава само ако бременността е резултат от сексуално насилие или кръвосмешение или ако застрашава живота или здравето на майката.

Законопроекти, които биха предоставили повече репродуктивни права, стоят в парламента от месеци, предизвиквайки разочарование и гняв сред много жени и правозащитни групи. Шестчасов дебат е планиран да започне днес следобед по законопроекта за легализиране на абортите до 12-та седмица от бременността, внесен от Гражданската коалиция на Туск, и три други предложения от нейните коалиционни партньори. Но резултатът е несигурен, тъй като някои депутати от коалицията не са склонни да подкрепят законодателството при гласуване, насрочено за петък.

Туск каза, че се надява депутатите, представляващи неговата коалиция, да позволят на законодателството да преодолее първото препятствие. „Има много индикации, че това ще бъде така“, казва той. Коалицията на Туск контролира 248 от 460-те места в долната камара на парламента. За мнозинство са необходими 231 гласа. 

Помощта при аборт също е забранена в Полша, като активисти и лекари, които помагат при процедурата, рискуват да влязат в затвора. Миналата година активистка за правата на абортите, Юстина Виджинска, беше призната за виновна, че е предоставила на бременна жена хапчета за аборт, първият подобен случай в страната. Осъдена е на общественополезен труд.

Миналия месец президентът Дуда наложи вето на законодателството за спешна контрацепция без рецепта за момичета и жени на 15 и повече години, позовавайки се на волята си да „зачита конституционните права и стандарта за защита на здравето на децата“.Правителството заяви, че ще заобиколи ветото, като позволи на фармацевтите да предоставят  контрацептивни хапчета.