Полският премиер: Русия отново ще се опита да превземе Киев

Путин искал да покаже сила

Новини
22:05 - 02 Февруари 2023
3868
Полският премиер: Русия отново ще се опита да превземе Киев

Според полския премиер Матеуш Моравецки руският диктатор Владимир Путин "никога не се предава" и затова можем да очакваме нов опит за превземане на украинската столица.

„За съжаление той (Владимир Путин) не само е пълен с омраза към Украйна, но и иска да покаже на народа си още веднъж, че играе дълго време, никога не се предава и ще атакува отново Киев. Да, имам такива опасения“, каза Моравецки в интервю за германското издание Bild.

Ръководителят на полското правителство подчерта, че Русия е мобилизирала от 200 до 500 хиляди души, а също така разполага с много боеприпаси, оръжия и финансови ресурси. Наличните ресурси може да са достатъчни, за да се опитат руснаците да атакуват Украйна от 2-3 посоки, смята Моравецки.

"Мисля, че планът на Путин и неговите хора, като Валерий Герасимов, новият главнокомандващ на руската армия, е да обкръжат Украйна. И подготвяйки всички тези планове, той вероятно смята, че трябва да атакува от две или три различни посоки.Затова смятам, че украинците не могат да изключат атака от Беларус“, каза полският премиер. Според Моравецки голяма офанзива може да започне през март или април.