Получаваме нови 2 млрд. лв. евросредства за образованието

Чрез планираните дейности ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и ученици

Топ
18:43 - 21 Октомври 2022
3652
Получаваме нови 2 млрд. лв. евросредства за образованието

„Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат в образованието по Програма „Образование“ 2021-2027 г., е близо 2 млрд. лв., което е два пъти повече в сравнение с предходния програмен период“. Това каза по време на пресконференция в МС днес заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Тя уточни, че чрез планираните дейности ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и ученици.

„Изпълнителна агенция „Програма за образование“ е стартирала предварително изпълнението по първите две операции от програмата.

Над 220 милиона лева ще бъдат насочени за личностно развитие в училищното образование.

„Надяваме по този начин да намалим дела на преждевременно напусналите ученици“, каза още заместник-министърът на образованието и науката.

По думите ѝ всички дейности по Програма „Образование“ 2021-2027 г., както и допълнително заложените, ще обхванат над 1 млн. български граждани.

„Програмата е структурирана в три приоритета, като предвидените мерки в подкрепа на образованието обхващат всички етапи – от детската градина, до докторската степен във висшите училища“, подчерта още Надя Младенова.

„Основната цел на ръководството на Министерство на образованието и науката в рамките на служебния кабинет е да улесним максимално процедурите както по оперативната програма, така и по Плана за възстановяване и устойчивост, за да могат тези толкова важни средства да достигнат до максимален брой хора“, подчерта още заместник-министър Младенова.

Тя допълни, че амбицията на екипа на МОН е да се излезе от чисто формалното администриране на средствата и действително те да бъдат насочени там, където са най-необходими.

Средства от Програма „Образование“ 2021-2027 ще бъдат отпуснати за приобщаващо образование и образователна интеграция, модернизация и дигитализация, както и за връзка на образованието с пазара на труда. Освен ученици, ще бъдат подкрепяни и социални работници, медиатори и родители на ученици от уязвими групи.

Модернизацията на професионалното образование и обучение е насочена към подпомагане на адаптирането на професионалното образование спрямо динамиката на пазара на труда.

Заместник-министър Младенова обяви, че вече са стартирани и три процедури по Плана за възстановяване и устойчивост – модернизация на образователната инфраструктура, младежки центрове и изследователски университети.